Stekkertjes 1mm

Op zoek naar de kleinst mogelijke stekkerverbinding kwam ik al eerder de miniatuurstekkers tegen die via diverse modelbouwwinkels online werden aangeboden. Een bevriende modelbouwer kocht er een paar en stelde ze ter beschikking om uit te proberen. Een kort verslag.stekker1

De stekkertjes hebben een afstand tussen de pootjes van 1,0 mm. Minder dan de helft van de reguliere maat in de electronica van 2,54 mm. Ze zijn erg fragiel.

De vrouwelijke kant is gemaakt van dun gevouwen messing. Het buigen van de pennetjes kan slechts een of twee keer, daarna breken ze af. Buigen in de lengterichting van de stekker is gelijk foute boel.stekker2

Foto: de stekker naast een 2,54 mm chipvoetje.

Het solderen van de draadjes aan de stekker was op zich niet lastig. Je moet alleen wel heel snel zijn, het plastic smelt al snel. Je ziet dat de pootjes een beetje krom staan, ik was niet snel genoeg :-).

Ik heb een pootje weggehaald. In de ontvangende kant zit een draadje. Zo kan ik de stekker niet verkeerd inprikken.

Om de draden te bundelen heb ik een stukje kripkous gebruikt. Dit geeft een prettig houvast.

stekker3

De ontvangende kant is zo dun dat hij niet met de aansluitpennen door de plastic kap geschoven kan worden, ik moest een heel gat maken waar de stekker in zijn geheel in kon. Voorzichtig lijmen! je lijmt immers al snel de gaatjes dicht.

Conclusie: De verbinding met de bundel draad werkt goed,  het stekkertje is enorm klein! wees voorzichtig en soldeer snel.

Stekkertjes kopen? Kijk in de webshop van MCC-Modelcarparts.