Theater op Zolder

Treinen, auto’s, straten, achtergronden, huisjes, lampjes, geluiden… We doen onze uiterste best om onze modelwereld zo compleet mogelijk te maken, een complete beleving. Wat gebeurt er echter als het donker moet worden: KLIK! De schakelaar van de zolderverlichting gaat om en het is nacht.

Bezoekers van Railz Miniworld in Rotterdam hebben gezien dat het ook anders kan. Als het daar donker wordt beginnen de geluiden te veranderen, de horizon kleurt rood, lantaarns en huisverlichting gaan een voor een aan. Je ziet zelfs een miniatuurlantaarn die stuk is, de T.L. blijft knipperen. Het wordt langzaam donker en nacht. Iedere 24 minuten een bijzondere ervaring.

Als ontwerper van de installatie van Railz Miniworld kreeg ik menig verzoek om informatie voor een installatie voor de zolderkamer of vereniging. De uitdaging is dat de schaalgrootte waarop Railz Miniworld zaken kan aanpakken ook oplossingen binnen bereik brengt die voor hobbyisten en verenigingen veel te complex en vooral ook niet betaalbaar zijn.

In het onderstaande document heb ik het idee beschreven en uitgewerkt. Het is een handleiding geworden voor het maken van een klein theater op de zolder.

Download hier Theater_op_zolder_v1.0  of de Engelse vertaling Theater_in_the_attic_v1.0_ENG.

[[Let op: het betreft hier een document uit 2011, vandaag moet je opnieuw de gemaakte keuzes evalueren.]]

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties! Laat  me via de e-mail  weten wat je er van vindt.