Vergelijking motor aandrijvingen

Uiteraard wil je nadat je een paar standaard Faller auto’s voorzien hebt van decoders ook helemaal zelf een auto bouwen. Het model bus of vrachtwagen wat past in jouw tijdperk of landschap heeft Faller vast niet in het assortiment.Je zult dan naast het stuurmechaniekje ook een motor en aandrijving moeten inbouwen. Ik heb er nu een aantal uitgeprobeerd en heb daar zo mijn mening over.

Faller Setra

Allereerst een aandrijving die wel door Faller wordt geleverd. Dit is het motor en wormwiel van een Faller Setra. Dit is zo’n super-de-luxe bus inclusief verlichting. Later meer over de verlichting, de aandrijving is wel voor het eerst een grote verbetering. In de bus modellen die ik tot nu toe gezien heb zat een mechaniekje waarbij de as werd vastgehouden door een klein huisje wat vast zat met een viertal kleine kunststof pinnetjes. Dat was echt beroerd. Ik heb met deze bus een veel beter gevoel dat dit wel vast blijft zitten. Het stel drijft de bus prima aan, knort een beetje zoals we van Faller gewend zijn en haalt een enorme overdreven snelheid.

Je ziet in het onderstaande plaatje helemaal geen draden meer. Dat klopt, deze bus is helemaal gestript ter voorbereiding van een decoder.

RIMG0155

Lemo-Solar

De eerste zelfbouw bussen heb ik in 2007 gemaakt. Destijds heb ik aandrijvingen gekocht van lemo-solar.

Micro – Glockenankermotor mit Getriebe 15:1
Antrieb bestehend aus: Glockenankermotor 1016N003G, Winkelgetriebe 15:1 mit Schnecke und Schneckenrad ( Messing ), Doppelachse.
Als Antrieb faller Modelle M 1:87 oder Modellbauantrieb, Modelleisenbahnantrieb. Betriebsspannung 0,5 – 6 Volt, 18-280 mA, Masse: ( L x B x H ) 26 x 10 x 12 mm, Gewicht 10,7 Gramm, Abgangsdrehzahl 4,8 Volt = 1500 Upm, 3 Volt = 840 Upm, 1,5 Volt= 420 Upm.

11432b

Deze aandrijving kost EUR 46,- exclusief verzenden. Een flinke aanslag op de hobbybudgetten. Het motortje zelf is een echte Faulhaber. Levert een enorm tempo en vreet een enorme piekstroom. Zo veel zelfs dat we speciale maatregelen hebben moeten treffen om de decoders stabiel te houden. Al met al geen slechte combinatie.

Echter blijkt dat na een tijdje het tandwiel en het wormwiel elkaar helemaal opvreten! Er blijft niets van over. Toch jammer voor dat bedrag.

Microantriebe

Dit is een motor die ik vond op de webshop van Mikroantriebe. De bestelling ging niet vlekkeloos. Het eerste pakketje kwam nooit bij mij aan. Pas na herhaaldelijk zeuren en uiteindelijk dreigen met een paypal terugtrekking werd een tweede pakketje opgestuurd.835_0

De motor die ik gekozen had was de “G20M660P Gearmotor with ratio20:1”. Kosten EUR 15,50. De goedkoopste die ik tot nu toe vond!

 

Pas als je de taal van de site in het Duits zet is te lezen “Getriebemotor mit 1 stufigem Schneckengetriebe. Gehause, Schnecke und Zahnrad aus hochwertigem POM gefertigt. Achse aus Stahl 24mm Dieser Motor kann z.B. mit unseren GWT Getrieben einfach zu 180:1 bis 400:1 Getrieben kombiniert werden oder z.B. direkt als z.B. Faller Car Antrieb eingesetzt werden”
Dat POM stond dus niet op de Engelse pagina. Maar goed, het kan best werken. Ook het foto’tje wat er nu bij staat was in December 2008 niet te zien.

RIMG0181

Wat me onmiddelijk opviel was hoe klein het dingetje was. Ik had uiteraard de afmetingen in de tekening gezien maar had me daar toch op verkeken.RIMG0185

Kijk maar eens he dit zich verhoudt tot een Faller motor en een (hele dure) Faulhaber. Het is echt een kleintje. Eenmaal aangesloten op een 2,4V accu stelletje blijkt de trekkkracht ook onvoldoende voor een beetje bus of vrachtwagen.

Het motortje past meer in een personenwagen.RIMG0188

Of in mijn aanstaande brandweer busje.RIMG0186

Inderdaad.

RIMG0192

Gear box kit G90 with motor M705

het eerste alternatief wat ik in gedachten had was dit motortje. De G90 met M705 kost EUR 30,00 zonder verzenden. Let op, het verzenden kost 14 euro!!!! Het zal dan wel in een gouden doosje verzonden worden?

Tot mijn grote verbazing was het ding ook ineens te koop op de Conrad website. Via het menu “modelspoor, voertuigen, accessoires” is het te bestellen voor EUR 29,99. Lekker logische plek!
Als je met iDeal betaalt zijn de zendkosten gratis. Dat scheelt enorm. Het betreft wel een zelfbouw pakketje. Hoe moeilijk kan dat zijn dacht ik nog…

Keurig met afstandhoudertjes zodat je de tandwieltjes op de juiste plek op de as kan lijmen. De SolExpert website raadt aan hun speciale Loctide 648 te gebruiken. Gewone superlijm gaat vast ook wel dacht ik.

RIMG0197

Mooi he, echte micro engineering. Ik had goede hoop, het ziet er degelijk en stoer uit.RIMG0199

RIMG0201

Toen kwam de realiteit.

Na 1 minuut actie liet het hoofdtandwiel los van de as. Het hele aandrijfwerkje moest uit de bus gebroken worden, uit elkaar en opnieuw gelijmd worden. Zonder resultaat, althans weer stuk na 1 minuut.RIMG0198

Vervolgens heb ik bij de bouwmarkt speciale metaal lijm gehaald. Ook die bleek niet voldoende te werken! Overgens verkoopt Conrad dus niet de benodigde lijm. de orginele loctide kost 14 euro (+14 verzenden) bij sol-expert. Of nog veel meer bij andere professionele onderdelen leveranciers. Via ebay wist ik een namaak loctide te bestellen voor 5 pond. voor totaal 7 euro was ik twee weken later helemaal klaar voor de volgende lijmpoging. Weer het zaakje uit elkaar, gelijmd en tja… het tandwiel zat goed vast maar nu alleen scheef! Het hele mechaniek liep na een halve draai vast. Alweer los. Ik begon er ondertussen goed van te balen. Iedere keer het hele zaakje uit elkaar halen was niet goed voor mijn humeur. Tandwiel vastgezet op een iets dikkere as, de tweede keer zelfs recht! Het kastje iets opgeruimd en draaien maar. Nou dus niet.

Het zaakje liep wel maar enorm stroef. Ik heb vervolgens alles weer uit elkaar gehaald en het helemaal nagekeken. Er was wat lijm gelopen in de kleine tandwieltjes. Die heb ik schoongemaakt. Vervlgens bleek dat bij nadere inspectie minuscule braampjes zaten aan de vlakken waarop de tandwielen liepen. Nadat dit allemaal verholpen was werkte het eindelijk.

Eindresultaat: de motor maakt relatief veel herrie en de bus is veel te langzaam. De 1:90 vertraging is te veel.

Ai, dit heeft veel tijd en geld gekost zonder goed resultaat!

MikroModellBau

Het volgende alternatief is een serie aandrijvingen van MikroModellBau.

Ik koos voor twee modellen. De KG-1048 en de KG-1019-30-s. Ze kosten respectievelijk EUR 31,50 en EUR 25,00. Verzenden EUR 3,50. Bestelling wordt bevestigd via de email met een verzoek voor een paypal transactie. Keurig verzorgd en prima op tijd geleverd.

De aandrijvingen zijn gemonteerd en werken als een zonnetje. Er zitten duidelijke instructies bij hoe de assen in te korten zijn zonder het tandwiel te belasten. Gezien mijn eerdere ervaringen weet ik hoe belangrijk dit is.RIMG0252

Deze motor heb ik even snel in een RET bus gebouwd die ik nog had klaarliggen voor Railz. Met groot plezier want het kunststof deel lijmt prima. Het ding zat er zo in.RIMG0259

De snelheid is prima, de bus rijdt (met de relatief kleine wieltjes) net even te snel. Dit is niet erg, dat regel ik wel terug met de decoder. Zoals je ziet heb ik de assen nog niet ingekort.RIMG0267

De eerste test op mijn ovaaltje is positief. Ik ga deze zo afmaken en bij Railz laten rijden. We zullen zien hoe lang deze aandrijving het uithoudt.

Conclusie (2008!)

  • Faller aandrijvingen werken prima. Slijten enorm na verloop van tijd.
  • Lemo-Solar. Enorm duur, slijtage slag idem.
  • MikroAntriebe G20M660P. Goedkoop en te licht bevonden.
  • SolExpert G90. Vreselijk lastig zelf te monteren. Te langzaam.
  • MikroModellBau KG-1019-30-s. Loopt soepel. Eerste ervaringen zeer positief.

Heb je zelf ervaringen of een mening over deze of andere aandrijvingen? Laat het me weten dan plaats ik het in dit artikel er bij.