Testbaan – detectie

De auto’s kunnen nu hun rondjes maken maar kunnen nog niet aangestuurd worden. Onder de baan moeten de volgende zaken gemonteerd en aangesloten worden:

  • een reed-contact per blok
  • diodematrix
  • de UCCI
  • Een OM32

De UCCI heeft wat ruimte nodig. De vermogensweerstanden en de driver er voor (met de zwarte koelribben) geven behoorlijk wat warmte af. Leon raad aan een afstand van 1 cm aan te houden. De OM32 kan direct op de plank.

De voeding haal ik uit een adaptor. De groene stekker gebruik ik om deze voeding door te voeren naar de OM32. Op deze testbaan zal ik niet veel vermogen verbruiken. Kijk in de UCCI handleiding voor de aanbevelingen.

De blauwe draden zijn de zenddraden die langs de wegen liggen. Een enkel paar in mijn geval.

Via een lintkabel sluit ik de reed-contacten aan. Ik had niet de juiste stekkers in huis dus ik probeer het af te maken met de (gratis) dingen die ik nog had liggen. De lintkabel is een kabel die in een PC wordt gebruikt voor een floppy drive. Daar heb ik er nog wel een paar van op de zolder.

Na de diodematrix gebruik ik weer zo’n kabel, het blijkt een lekker overzichtelijke methode te zijn. Niet te veel losse draden. Aan de uiteinden zitten de reed-contacten.

Op de OM32 zit een klein testprintje met een zestal leds. Dit is tijdelijk.

Een detailfoto van de ter plekke verzonnen diodematrix. Leon biedt een matrix aan met acht aansluitingen, ik had er minstens 24 nodig.

227_2709

Op ieder setje pennen kan je een reed aansluiten. via een diode komen ze om de beurt bij de SD kabels 0..3. De SD kabels 4..7 gebruik ik niet.
Die vier grote diodes hebben geen speciale betekenis. De kleintjes waren gewoon op.

Vooraf heb ik geen moeite gedaan om uit te rekenen welke nummers de detectors zouden krijgen. Het maakt in de software namelijk toch niets uit.
Bedenk wel dat de nummers die dinamo geeft door koploper met 1 opgehoogd worden.

227_2710

 

Hier liggen de reeds in de buurt van de gaten onder de geleide draad. Het rechthoekige gat heeft geen functie. Hier zat vroeger een handvat in, de plaat was vroeger een deurtje.

227_2711

Een reed aangesoldeerd.

227_2712

Met hete lijm

227_2713

En dan tegen de geleide draad aanplakken.

227_2714

Al snel zitten de schakelaars vast. Op deze manier is het een makkie. Bij Railz heeft een medewerker zo 500 contacten achteraf onder de tafel aangebracht op zijn rug. Op de testbaan was het in tien minuten gedaan.

227_2715

De lintkabels gaan ook met hete lijm vast aan de tafel. Ik heb nog een paar aansluitingen over.

227_2716

De hergebruikte stekkers hebben twee gaatjes te veel.

227_2717

Al met al een relatief snelle manier van aansluiten, minimale kosten en het werkt!

Hans.